مروري بر انواع پسوندهاي دامنه
قبلاً در مطلب دامنه (domian) چيست؟ که منتشر کرديم در مورد تعريف دامنه و اجزاي آن صحبت کرديم. (قبل از خواندن اين مطلب، مقاله مورد اشاره را مطالعه فرماييد)
در مطلب امروز مي خواهيم درباره انواع پسوند دامنه توضيح بيشتري بدهيم.
پسوند دامنه در واقع آخرين جزء يک دامنه است که به نام اصلي مي چسبد و نشان دهنده نوع فعاليت، جغرافياي مکان و يا نوع سازمان سايت مورد نظر مي باشد.
تاکنون پسوند هاي زيادي در جهان به وجود آمده است اما بيشترين نوع مورد استفاده را براي شما شرح مي دهيم:
com.
اولين و عمومي ترين نام دامنه اي که مورد استفاده قرار مي گيرد همين پسوند است. در واقع از عبارت commercial گرفته شده است که به معناي تجاري است. بيشتر سايت هاي تجاري و خريد و فروش از اين دامنه استفاده مي کنند گرچه در دنياي وب حال حاضر اين پسوند جنبه اي عمومي پيدا کرده و بيشتر نشان دهنده عمومي بودن و جهاني بودن حوزه فعاليت يک سايت مي تواند باشد.
org.
اين پسوند اختصار کلمه Organizations مي باشد که معني سازمان و تشکيلات را مي دهد. اين پسوند بيشتر براي مؤسسه ها و سازمان هاي غير انتفاعي مورد استفاده قرار مي گيرد.
ir.
پسوندي است مختص کشور ج.ا. ايران . در واقع هر کشوري براي خود بر اساس نام کشورش پسوندي در حيطه ملي دارد. مثلاً پسوند کشور ايران .ir است و کشور ايتاليا داراي پسوند .it مي باشد.
biz.
اين پسوند مخفف کلمه Business به معني بيزينس و يا تجارت است و براي موسسات و شرکت هاي که در حوزه تجارت مشغول هستند مناسب است. در ايران اين پسوند به گمان عده اي مخصوص فروشگاه هاي اينترنتي استفاده مي شود. گرچه فروشگاه اينترنتي هم جزو تجارت حساب مي شود اما اين پسوند حوزه عام تري را در بر مي گيرد.
.net
سر نام کلمه network به معناي شبکه است. بيشتر سايت هايي که در حوزه ارتباطات و خدمات اينترنتي و يا شبکه اطلاع رساني فعاليت دارند از اين پسوند استفاده مي کنند.
.gov
مخفف واژه Goverment به معني دولت مي باشد. اين پسوند مربوط به نهادها و سازمان هاي دولتي است.
پسوندهاي مرتبه دوم:
پسوندهايي که در بالا معرفي کرديم به پسوند هاي مرتبه اول معروف هستند. اما پسوند هاي ديگري هم وجود دارد که به پسوند هاي مرتبه دوم معروف مي باشد. اين پسوندها با ترکيب دو پسوند مرتبه اول ايجاد مي شود و بيشتر در سطح ملي کاربرد دارد.
مثلاً در ايران پسوند هاي زير مرتبه دوم هستند و استفاده مي شود:
ليست دامنه هاي آي آر (ir.)
ir. پسوند دامنه هاي ايراني مي باشد و ثبت آن توسط افرادي كه رسما مقيم ايران هستند انجام مي شود.
co.ir. اين پسوند مخصوص سازمانها و شركتهاي غير دولتي ميباشد. شركت هاي متقاضي اين پسوند بايد داراي شرکت ثبت شده باشند.
ac.ir. اين دامنه مخصوص موسسات آموزش عالي داراي مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شوراي اسلامي، شوراي عالي انقلاب فرهنگي بوده و ارائه کپي مجوز مذکور الزامي مي باشد.
sch.ir. اين پسوند مختص براي مدارس، موسسات آموزشي و ساير سازمانهاي آكادميك تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوري اسلامي ايران بوده و ارائه کپي مجوز مذکور و درخواست کتبي در سربرگ موسسه الزامي مي باشد.
net.ir. اين دامنه مخصوص شرکتهاي ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها بوده و ارائه کپي مجوز ISP الزامي مي باشد.
gov.ir. عموميت اين پسوند براي بخش هاي اجرايي موسسات و وزارتخانه ها و سازمانهاي زيرمجموعه قواي مجريه، مقننه و قضاييه جمهوري اسلامي ايران بوده و ارائه درخواست کتبي در سربرگ موسسه الزامي مي باشد.
org.ir. پسوندي براي انجمن هاي علمي، سازمانهاي غير انتفاعي رسمي و موسسات بين المللي ثبت شده كه دولت ايران يا يكي از موسسات آن عضو آنهاست و ارائه کپي روزنامه رسمي موسسه الزامي مي باشد.
id.ir. كاربرد اين پسوند براي اشخاص حقيقي تابع کشور ايران بوده و ارائه تصوير شناسنامه متقاضي الزامي مي باشد.
اين نکته هم قابل ذکر است که براي پسوند هاي مرتبه دوم جهت ثبت برخي قوانين وضع گرديده است.
قبل از اينکه براي سايتتان نامي انتخاب کنيد ابتدا مشخص کنيد که حوزه فعاليت سايت شما چيست؟ مثلاً اگر شرکتي داريد که در داخل کشور فعال است پسوند ir. مناسب شماست. اما اگر شرکت شما در حوزه صادرات و واردات نيز فعال است و يا احتمال مي دهيد در آينده فعاليت کند نام com. که عمومي تر و جهاني است به شما پيشنهاد مي شود.
در پايان بايد اين نکته را هم ذکر کنيم که هزينه ثبت پسوندها متفاوت مي باشد. جهت اطلاع از آخرين قيمت ثبت پسوندها به جدول تعرفه هاي سايت ما مراجعه نماييد.
awliii mrc
عالییییی مرسی